Wereldrecord

Wereldrecord

Heb je wel eens domino gespeeld?

Ik bedoel het gezelschapsspel, niet de dominosteentjes die je eerst heel voorzichtig opbouwt en vervolgens allemaal achter elkaar laat omvallen.
Misschien als kind?
Ik herinner het me als een eenvoudig spel dat ik soms op een familie reünie speelde met mijn broer en neef.

Die spelregels mocht ik een paar weken geleden opdiepen uit mijn geheugen, deze keer wel met een extra uitdaging, het spel werd onderwater gespeeld!

“Wie verzint het?” hoor ik je denken.
Miranda Minne, één van onze Belgische vrienden hier op Curaçao. Reeds jaren geleden vestigde ze zich hier en zij kwam met het idee. Enerzijds omdat domino het nationale spel is van verschillende Caribische eilanden, ook Curaçao anderzijds omdat de duikcondities in Curaçao ideaal zijn voor dit soort evenementen. Het bleef echter niet bij een idee, Miranda zocht sponsors en duikcentra die haar hielpen met de organisatie en uitvoering. Het doel is om het vorige wereldrecord onderwater domino te verbreken, hetgeen gevestigd werd in 2013 in de UK met 60 duikers in een zwembad die gedurende de volle 10 minuten domino speelden.

Dit kan beter.

We trommelen een tiental medezeilers op, oefenen op een avond de spelregels en na maanden voorbereiding breekt de belangrijke dag aan, zaterdag 20 april!

We zijn reeds vroeg in de weer om al het duikmateriaal van de boten in auto’s te laden. De routine van jaren duikuitstapjes organiseren voor Time To Dive is nog niet verdwenen. Druppelsgewijs komen de medezeilers met hun dinghy aangevaren, we regelen de nodige administratie, controleren of iedereen het juiste materiaal heeft, laden alles in de huurauto’s inclusief wat reserve materiaal en rijden vervolgens een uurtje naar de duik locatie. Deze keer is de bestemming niet één of andere koude steengroeve in België maar het mooie strand met azuurblauwe water van Grote Knip bijna in het uiterste Westen van Curaçao wacht op ons.

We verzamelen onze groep van 11 personen, schrijven iedereen in en vormen 3 verschillende teams waarbij we rekening houden met een mix van ervaren en wat minder ervaren duikers in elk team. De kapitein van elk team staat in voor het meenemen en terugbrengen van de dominostenen, bijhouden van de score op een onderwaterschrijfleitje en deze persoon zorgt er tevens voor dat het team van 4 duikers aan de oppervlakte naar de juiste tafel zwemt.

Voordat we het water ingaan volgt er eerst nog een briefing voor de kapiteins, per team ontvangen we een domino spel met extra zware stenen gesponsord door KLM en nog wat laatste belangrijke instructies. Nu materiaal klaarmaken en dan gaan we ervoor!

Op de parking langs de auto’s heffen we de duiksets op onze rug en wandelen het hele eind naar het water. Ik weet meteen weer waarom ik duiken vanaf de dinghy zo tof vind. Wat een opgave om met je duikuitrusting op de rug de hele weg van de auto naar het strand te wandelen in de volle zon bij een temperatuur van 30°C. Al snel loopt het zweet in straaltjes van me af, zo snel mogelijk het water in is de boodschap. Hup ons duikpak dichtritsen, hier en daar iemand helpen, het team verzamelen en via het gemarkeerde pad en de officiële jury het water in!

De dominotafels zijn opgesteld in een groot afgebakend vierkant zo’n 150m verderop in de baai, dat is een flink eind uitzwemmen aan de oppervlakte alvorens we het gebied bereiken. Hangend aan een oppervlakte boei en verankerd met een paar blokken lood, wacht tafel 26 al zwevend op ons.

Ik verzeker me ervan dat mijn team van 4 in de buurt is en dan hoor ik al de zware toeter, het signaal om af te dalen naar de tafel en ons voor te bereiden op het volgende signaal, deze keer onderwater die de start aangeeft van de recordpoging.

Als we de tafel bereiken op ongeveer 3 meter diepte, stabiliseren we onszelf zwevend langs de tafel. Even later horen we het volgende signaal en beginnen enthousiast domino te spelen, onder water. Echt moeilijk is het niet maar af en toe moet 1 van ons toch even de tafel stabiliseren om te voorkomen dat die kantelt en alle stenen 1 kant op schuiven. Stiekem tussendoor neem ik de tijd om rond te kijken. Wat een zicht! Dit is indrukwekkend, zover ik kan kijken zie ik enkel domino tafels met erlangs zwevende duikers die domino spelen, wauw dat is echt wel cool!

We spelen enthousiast verschillende spelletjes domino, ik hou de score bij op het onderwaterschrijfleitje, af en toe ben ik steun voor Nathalie van SY Ornella die langs me zweeft. Van tijd tot tijd heeft ze moeite om haar evenwicht te behouden en gebruikt ze mijn schouder om steun te zoeken.

Gedurende de hele duik slagen we erin om alle domino stenen op de tafel te houden. Na 3 spelletjes, het onderwatersignaal. De record poging is ten einde! We ruimen de tafel op, leggen de domino stenen weer terug in het doosje en stijgen op. Terug aan de oppervlakte, alleen maar blije gezichten. De toeter boven water blijft maar doorgaan en in euforie beginnen de 138 duikers spontaan te juichen, wat een kippenvel moment.

We zwemmen terug richting strand, ik zoek mijn weg richting jury en overhandig hun het domino spel met score bord. Nu volgt de lange wachttijd op de beslissing van de jury, de recordpoging was immers voor een Guinness World Record waarbij rekening gehouden wordt met heel wat regeltjes.

Ondertussen genieten we van een welverdiend koud drankje, een stukje fruit en maken kennis met een aantal lokale toeschouwers/ supporters. Dit event gaat niet zomaar voorbij aan Curaçao, hier speelt jong en oud domino dus er wordt veel aandacht aan besteedt, lokale pers en zelfs een aantal ministers zijn van de partij.

Na anderhalf uur wegbranden in de zon kondigt de organisatie aan dat het resultaat bekend is. Iedereen wordt verzameld rond de centrale palapa.

Er klinkt luid gejuich over het strand van Grote Knip als de jury van Guinness World Records aankondigt dat geen enkel team gediskwalificeerd werd en we met glans geslaagd zijn voor deze recordpoging.

Met z’n allen slaagden we erin het vorige record te verpulveren met 138 duikers die gedurende 23 minuten onderwater domino speelden!

Een mooie prestatie die we ’s avonds vieren met een groepsdiner in het restaurant “Homemade the Pier” langs het water van het Spaanse Water. Saskia en Shareday, de eigenaars, maakten deel uit van ons team en verwennen ons met een fantastisch diner. Wat een speciale dag, we maken nu allemaal deel uit van een wereldrecord! Hoe cool is dat?