Vulcanic vibes

Vulcanic Vibes

Positie: Amarilla Golf & Marina, San Miguel de Abona, Tenerife

Route: met de Fred Olsen ferry naar Santa Cruz de la Palma

We zijn weer terug aan boord in Tenerife na een intermezzo in België. We zijn eraan toe om “iets leuks” te doen om zo te wennen aan het leven op de Canarische eilanden.

Op facebook zag ik indrukwekkende vulkaan foto’s voorbijkomen van mijn ex-collega en hobbyist vulkanoloog, Ludo.

Tijdens ons verblijf in België is de vulkaan Cumbre Vieja op La Palma uitgebarsten. Dit spreekt ons heel erg aan. We hebben een aantal jaren geleden al eens een actieve vulkaan bezocht op Tanna in Vanuatu, aan de andere kant van de wereld en dat was heel erg indrukwekkend. Deze actieve vulkaan is nu zo dichtbij dat we dit niet kunnen laten schieten.

Ik neem contact op met Ludo voor wat informatie uit eerste hand en na wat berichtjes heen en weer te sturen, beslissen we om het poetsen van de Blowing Bubbles nog even uit te stellen en eerst de ferry naar La Palma te nemen en ons te laten verrassen door de Cumbre Vieja.

In Los Cristianos stappen we op de snelle Fred Olsen ferry en “vliegen” aan een snelheid van 30 knopen richting La Palma, deze keer hoeven we ons geen zorgen te maken over snelle ferries die recht op ons afkomen, we zitten zelf eens in die snelle boot.

Na 2,5u op zee stappen we uit op een bodem bezaaid met zwarte vulkaan as in Santa Cruz de La Palma. We zien ook dat de meeste zeiljachten in de marina een mooie zwarte laag op het dek hebben liggen. In vergelijking met deze jachten is Blowing Bubbles helemaal zo vuil niet.

Ludo staat ons al op te wachten en hij neemt ons de hele dag met de auto mee op sjock. We rijden via een zeer mooie weg door de pijnbossen, het enige nadeel zijn de 600 bochten die we moeten doen op weg naar de rand van de Caldera de Taburiente. Als we boven aankomen, genieten we van het mooie uitzicht, aan de ene kant kijken we neer op het wolkendek, aan de andere kant wacht de Caldera op ons.

Na een korte wandeling naar de Pico de la Cruz (2.351m hoog) krijgen we een eerste uitzicht op de Cumbre Vieja. Een aspluim in de lucht die je bij elke eruptie wat groter ziet worden. Tussen de harde windvlagen op de top van de piek horen we het grommen van de vulkaan. Ludo laat ons kennismaken met vulkanische kristallen die je hier kan vinden langs het wandelpad. We krijgen les in vulkanologie. De Cumbre Vieja is een “asvulkaan”. De erupties stoten voornamelijk veel vulkaanas uit, die overal op het eiland terechtkomt. Maar er komt natuurlijk ook lava vrij. Ludo legt uit dat in een lava flow, het bovenste gesteente vrij snel stolt en dus een soort van koepel vormt over de interne lava die nog steeds vloeibaar is en verder naar beneden (in dit geval de zee) stroomt. Als de lava erupties uiteindelijk stoppen, ontstaat er een lava tunnel zoals de tunnel die we bezocht hebben in Lanzarote. Erg interessant allemaal.

Oh ja we staan hier op de rand van de Caldera dus ik verplicht mezelf om het fantastische uitzicht op de andere pieken en valleien ook in me op te nemen. Door de hele vulkaan commotie zou je dat nog vergeten want naar de vulkaan kan ik blijven kijken. Het is een schitterende plek maar er is nog meer te zien.

We rijden over de caldera verder richting sterrenwacht en Roque de Muchachos met weer een ander uitzicht op de vulkaan aspluim. De weg wordt iets breder maar toch zijn het weer honderden bochtjes voordat we de westkust bereiken en Ludo ons meeneemt naar de Mirador del Time. Over een heus astapijt lopen we al krakend naar de Mirador. We worden getrakteerd op een gigantisch uitzicht, je kijkt uit over de hele vallei waarin je heel duidelijk de afgelegde weg van de verse lavaflow ziet. En inderdaad de lava bereikte de zee, er is al een heel stuk nieuw “land” (of eerder lava) ontstaan in de zee. Volgens de eerdere uitleg van Ludo stroomt de vloeibare lava nu extra snel over zijn snelweg naar beneden en komt in de zee terecht maar door de stolling van het bovenste gesteente kan je dat niet zien. Wat we wel zien is dat er over de hele lengte van de flow regelmatig rookpluimen opstijgen en witte stoompluimen daar waar de lava in de zee vloeide. Zelfs de delta die gevormd wordt door de lava kunnen we ontwaren aan de hand van grote rookpluimen.

Ik controleer even een navigatie app op mijn GSM en zie dat de dieptelijnen hier aan de kust al heel snel dicht bij elkaar liggen en tot 300m diepte gaan. Er is dus veel lava nodig die in zee terechtkomt om de nieuwe landtong nog groter te maken.

De kraters zien we helaas niet omdat er te veel nevel in de vallei hangt.

Aan de Mirador is een cafeetje, we drinken een glas op het terras, eten wat tapas en krijgen het fantastische uitzicht er gratis bij. Er is redelijk wat wind en ons geduld wordt beloond want even later kunnen we tussen de rookpluimen door de kraters zien waar de aswolken zich vormen en van daaruit omhoog worden gestuwd.

Onze volgende stop is bij het huisje waar Ludo verblijft in El Paso op een 4km van de actieve kraters. Ook hier ligt overal een dikke laag as. Er wordt hevig gekeerd door de buurtbewoners en de met as bedekte zonnepanelen van de buren worden op een heel erg originele manier schoongemaakt, nee er klimt niemand naar boven. Er stijgt een drone op en door deze laag genoeg en in een bepaalde hoek boven de zonnepanelen te laten vliegen wordt de as gewoon weggeblazen door de wind van de schoepen. Op 5 minuten tijd is de hele rij zonnepanelen weer bruikbaar. Een vindingrijke oplossing die werkt, toch voor zonnepanelen.

De zonsondergang is erg rood en we nemen er naar hartenlust foto’s van, als de zon verdwenen is achter de horizon, begint het te schemeren. Hier zaten we op te wachten! Het is hoog tijd voor wat vulkaan actie “by night”.

Ludo kent ondertussen de beste plekjes, waar je nog mag komen, met zicht op de vulkaan. We rijden naar een parking en zijn daar wonder boven wonder, zowat de enige vulkaanspotters. En ja hoor, van deze plek zie je heel duidelijk lava de lucht in spuiten en je hoort het grommen en grollen van de vulkaan. We ontdekken 3 “vents” die regelmatig hun lava fontein honderden meters de lucht in spuwen, dit gaat steevast gepaard met een toename van het vulkanisch lawaai. Af en toe ruiken we zelfs een vleugje zwavel dat voorbij komt zweven. Dit is duidelijk de 3D experience waarvoor we deze moeite hebben gedaan.

Helaas beseffen we ook dat dit natuurgeweld hier heel veel huizen in de as heeft doen opgaan (letterlijk) en hele dorpen geëvacueerd zijn. Velen onder hun zullen nooit meer naar hun huizen kunnen terugkeren, daar waar de lava flow hele dorpen heeft bedekt.

Het is veel te snel tijd om terug te rijden naar Santa Cruz, we willen immers nog iets eten en moeten eerst nog een half uurtje rijden.

We kijken nog een laatste keer naar de regelmatige erupties van de actieve kraters en rijden dan de tunnel in richting Santa Cruz de La Palma. Tijdens het diner babbelen we nog volop na over deze unieke ervaring. De tweede actieve vulkaan die we ervaarden, zo dichtbij, heel erg speciaal!

Het was geweldig om ex-collega Ludo na 10 jaar terug te zien op deze unieke locatie, eens wat anders dan iets gaan drinken. We hebben super veel bijgeleerd over actieve vulkanen, mineralen en zoveel meer. Ik kan niet wachten om de volgende actieve vulkaan te zien! Ik hoop dat deze dan in een minder bewoond gebied zal zijn en minder menselijk leed met zich meebrengt!